równanie prostej suma dł odcinków odciętych na osiach ukł wspł najmniejsza
x: Przez punkt P (1,9) poprowadzono prostą o współczynniku kierunkowym ujemnym tak, że suma
długości odcinków, które ta prosta odcięła na osiach układu współrzędnych, jest najmniejsza.
Wyznacz równanie tej prostej.
udało mi się wyznaczyć równanie f(x)=−ax+9+a i nie mam pomysłu co dalej...
19 paź 00:33
pigor: ..., czy 3x+y−12=0 to szukana prosta
19 paź 00:52
Eta:
Dokładnie taka
19 paź 00:59
Eta:
Najłatwiej zastosować równanie odcinkowym prostej
19 paź 01:01
pigor: ... :

to wiem , bo właśnie takiej szukałem i znalazłem:
x4+
y12= 1 ...
19 paź 01:31
ania: Pokazcie swoje obliczenia bo nie rozumiem
30 mar 15:19