Czy przekształcenie jest izometrią
meqo: Czy przekształcenie f jest izometrią
a) f ((x,y)) = (x + 1, y)
b) f ((x,y)) = (y, x)
| | 1 | |
c) f ((x,y)) = (2x, |
| y) |
| | 2 | |
d) f ((x,y)) = (0,y)
19 paź 00:32
AA: a) Tak
b) Tak
c) Nie
d) Nie
Tak mi się przyjnajmniej wydaje ; )
19 paź 00:45
Janek191:
a)
f( ( x; y)) = ( x + 1; y)
Niech A = ( a ; b) B = ( c; d) A ≠ B
Mamy
I AB I = √ ( c − a)2 + ( d − b)2
oraz
A' = ( a + 1; b ) B' = ( c + 1; d)
więc
I A'B' I = √ ( ( c + 1) − ( a + 1))2 + ( d − b)2 = √ ( c − a)2 + ( d − b)2 = I AB I
Tak
===
d)
f( ( x; y)) = ( 0 ; y)
A = ( a; b) B = ( c; d) i A ≠ B
I AB I = √ ( c −a)2 + ( d − b)2
oraz
A' = ( 0; b) B' = ( 0; d)
więc
I A'B' I = √ ( d − b)2 ≠ I AB I
Nie
===
19 paź 07:29