wlasnosci funkcji
5-latek: Chcialbym zamknac pewien etap przygotowan z funkcji i zostaly mi takie dwa zadania
Zadanie nr 1 . Wykaz ze jezeli funkcja y=f(x) jest funkcja roznowartosciowa to funkcje
a) g(x)=−f(x) b) g(x)=a*f(x)+b a,b ∊R i a≠0 sa funcjami roznowartosciowymi
Zadanie nr 2
Uzasadnij czy a) suma b) iloczyn funkcji roznowartosciowych jest rowniez funkcja
roznowartosiowa
19 paź 00:28
5-latek: Tutaj bym jednak prosil o jakakolwiek pomoc
19 paź 15:14
Godzio :
f(x) − różnowartościowa tzn. dla każdych x1,x2 z dziedziny, takich, że x1 ≠ x2 mamy f(x1)
≠ f(x2), pomnóżmy przez (−1) i mamy − f(x1) ≠ − f(x2) stąd z definicji mamy, że funkcja
−f(x) również jest różnowartościowa
Co do drugiego mnożymy przez i i dodajemy b i mamy to samo
Co do zad. 2
a) Nie. f(x) = x, g(x) = −x, obie są różnowartościowe, ale f(x) + g(x) = 0 dla każdego x.
b) Nie. Przykład taki sam jak wyżej albo prościej f(x) = g(x) = x, f * g = x2, a to nie jest
f. różnowartościowa
19 paź 15:53
5-latek: Dziekuje CI bardzo
Juz troche takie rzeczy mi trudno zrozumiec . Wiec tym bardziej dzieki
19 paź 15:58
Godzio :
19 paź 15:59