| 3x−1 | ||
lim | 2x−5
| |
| 3x+1 |
Oczywiście cały ułamek jest do potęgi 2x−5, ale nie bardzo umiem to zapisać
function(obj, start) {
for (var i = (start || 0), j = this.length; i < j; i++) {
if
(this[i] === obj) { return i; }
}
return -1;
}
function(a){if(void 0===this||null===this)throw new TypeError;var
b=Object(this),d=b.length>>>0;if("function"!==typeof a)throw new TypeError;for(var
g=2<=arguments.length?arguments[1]:void 0,e=0;e<d;e++)e in b&&a.call(g,b[e],e,b)}
| 3x−1 | ||
( | )2x−5 | |
| x+1 |
| 3x−1 | −2 | |||
f(x)= | =1+ | |||
| 3x+1 | 3x+1 |
| −2 | ||
x→∞lim[(1+ | )3x+1](2x−5)/(3x+1)= (e−2)2/3= e−4/3 | |
| x+1 |
| a | 2x−5 | 2 | ||||
bo n→∞ lim(1+ | )n= ea i x→ lim | = | ||||
| n | 3x+1 | 3 |