wyznaczenie parametru p
gad: Funkcja kwadratowa rozszerzenie
Wyznacz te wartości parametru p, dla których liczba 5 należy do dziedziny funkcji
f(x)=√(x−p−1)(x+p+3)
18 paź 23:21
gad: juz zrobione sory za zasmiecanie forum
18 paź 23:26
Eta:
p∊<−8,4>
18 paź 23:27
pigor: ..., wyznacz te wartości parametru p, dla których liczba 5
należy do dziedziny funkcji f(x)=
√(x−p−1)(x+p+3) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
D
f={x: (x−p−1)(x+p+3) ≥0} i
x=5∊Df ⇒ (5−p−1)(5+p+3) ≥0 ⇔
⇔ (−p+4)(p+8) ≥0 ⇔ −(p−4)(p+8) ≥0 ⇔
−8 ≤ p ≤ 4 ⇔
x∊[−8;4] . ..
18 paź 23:48
Eta:
18 paź 23:49
Eta:
x∊< .... >
18 paź 23:50
Radek:
gad pewnie śpi
18 paź 23:55
pigor: ... no tak..

mój automat miał spięcie (jak zwykle) miało być
p∊
19 paź 00:18