Granica funkcji
zzzzz: lim 2x(√x−1−√x+5)
x→∞
18 paź 22:39
jakubs: | | (x−1)2−(x+5)2 | |
limx→∞ 2x |
| = |
| | √x−1+√x+5 | |
| | −24x2−48x | |
limx→∞ |
| = ..... |
| | √x−1+√x+5 | |
Ja z tego miejsca już widzę, że będzie −
∞, jeśli nie widzisz to baw się z x−ami
18 paź 22:46
zzzzz: Mógłbyś rozwinąć? Robiłem to właśnie przez mnożenie przez sprzężenie i zostaję w pewnym
momencie z −12x / √x−1+√x+5, powiem szczerze, że nie mam zielonego pojęcia, co z tym dalej
robić. BTW, mam podaną odp +∞
18 paź 22:55
jakubs: Nie wiem może ja coś źle robię, ale wydaje mi się, że będzie −
∞. Jestem cieniasem z matmy, więc
może ktoś np.
Mila zerknie.
Dziele licznik i mianownik przez x
2
| | −24−48x | |
limx→∞ |
| = −∞ |
| | 1x2x(√1x−1x2−√1x+5x2) | |
18 paź 23:04