Pierwiastkowanie licz zepolonych.
adaminh: 3√2−i11
Jak wyznaczyć pierwiastki w zbiorze liczb zespolonych?
18 paź 21:02
bezendu:
Bardzo dużo pisania jest.
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
n√z=n√|z|(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
18 paź 21:07
ICSP: bezendu dokończ

Proszę
18 paź 21:10
bezendu:
Właśnie chciałem ale zobaczyłem jak paskudne cos i sinusy wychodzą, więc rezygnuję
18 paź 21:12
ICSP:
18 paź 21:14
bezendu:
Ale może Ty dokończysz i pokażesz młodszym jak się zabrać za to ?
18 paź 21:15
Mila:
Podpowiedź:
(2−i)3=2−11i⇔
z=3√2−11i⇔
z=3√(2−i)3
z0=2−i
18 paź 21:15
ICSP: pierwiastek z liczby zespolonej jest liczbą zespoloną, zatem :
3√2 − 11i = x + yi . x,y ∊ C
Podnieś obustronnie do potęgi trzeciej i porównaj części rzeczywiste i urojone dwóch liczb.
18 paź 21:16