matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź wzór na sumę.
Inusia:
∑ (k
2
+k) Potrzebuję postaci zamkniętej, czyli wzoru na tę sumę. Kombinuje sama i nic...
18 paź 20:52
ICSP:
n(n+1)(2n+1)
∑k
2
=
6
n(n+1)
∑k =
2
Oczywiście sumujemy od k = 1 do n
18 paź 20:54
Inusia:
Dziękuję bardzo
18 paź 20:57