Wyznacz wzór funkcji
Nat: Suma dwóch różnych miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest równa 4, a suma ich odwrotności
jest równa −1/3. Wyznacz wzór tej funkcji, jeśli f(0)=−12.
18 paź 19:54
yo: my nigga, ain't nobody gonna help you with that shit
18 paź 20:04
ICSP: x
1 , x
2 − miejsca zerowe :
mamy :
x
1 + x
2 = 4
czyli :
x
1 + x
2 = 4
z drugiego :
x
1x
2 = −12
Wykorzystując wzory Viete'a mogę zapisać naszą funkcje kwadratową w postaci :
f(x) = a(x
2 − 4x − 12)
Dodatkowo wiem, że f(0) = −12 stąd a = 1
f(x) = x
2 − 4x − 12
18 paź 20:09
Nat: ICSP, dziękuję.
21 paź 16:10