pytania
Piotr: Mam 2 pytania:
1. Czy wartości nieujemne to (−∞, 0) czy (−∞, 0> ?
2. Mam wykres funkcji kwadratowej np. z wierzchołkiem (4, 3). Czy przy ustalaniu
monotoniczności przy a > 0 robię, że funkcja jest rosnąca dla x ∊ (−∞, 4) i malejąca dla x∊
(4, ∞) czy (−∞, 4> i <4, ∞) ?
18 paź 19:32
pigor: ...,
1) oba przedziały błędne : poprawny to <0;+
∞) . ...
18 paź 19:34
ICSP: 1. nieujemne = dodatnie oraz 0, czyli jakby nie patrzeć żadna z podanych przez ciebie opcji
Jeżeli a > 0 to funkcja jest szczęśliwa, czyli najpierw spada a potem wzrasta.
Czyli znowu żadna z podanych przez ciebie opcji
18 paź 19:34
pigor: ..., bo ...

<0;+
∞)= R
+U{0} = R\ R
= R\ (−
∞;0)
18 paź 19:36
Piotr: Tfu, miało być niedodatnie w 1 pytaniu. xd
Właśnie też myślałem, że skoro nieujemne to dodatnie + 0 to niedodatnie będą tylko ujemnymi bez
0. Ale w odpowiedziach do zadaniach jest, że ujemne z zerem włącznie. Czyli jak to w końcu?
18 paź 19:37
Piotr: Co do drugiego pytania − olać to czy podałem dobre przedziały, piszę na szybko na kompie i
niezbyt uważałem. Wiem o co chodzi. Moje pytanie jest tylko takie czy w obu przedziałach przy
4 daję przedział otwarty czy zamknięty? Czyli (−∞, 4) i (4, ∞) czy (−∞, 4> i <4, ∞)
18 paź 19:40
Piotr: Pigor help
18 paź 19:48
pigor: .... , a więc chodzi ci o zaprzeczenie słowa :
niedodatnie, czyli = ujemne+ zero = R
− U {0} =
(−∞;0> = R\ R
+ ...
18 paź 19:59
pigor: .. co do pytania 2) oba przedziały są poprawne w sytuacji gdy f
ma wartość (istnieje) w x−ie tak jak u Ciebie ;
a mnie niepokoi bardziej to "i" między przedziałami
radze tego nie robić i pisać "albo" (przykład funkcji z asymptotą pionową))
ale przedział otwarty częściej przyjęło się stosuje się;
bo domknięty rezerwuje się gdy w poleceniu jest coś co każe ci
na to uważać (zastanowić się bo np. f nie istnieje w jakimś punkcie przedziału)
18 paź 20:10
Piotr: Czyli 0 należy zarówno do niedodatnich jak i do nieujemnych, tak?
18 paź 20:29
PW: Jak sama nazwa mówi.
18 paź 20:58