matematykaszkolna.pl
pytania Piotr: Mam 2 pytania: 1. Czy wartości nieujemne to (−, 0) czy (−, 0> ? 2. Mam wykres funkcji kwadratowej np. z wierzchołkiem (4, 3). Czy przy ustalaniu monotoniczności przy a > 0 robię, że funkcja jest rosnąca dla x ∊ (−, 4) i malejąca dla x∊ (4, ) czy (−, 4> i <4, ) ?
18 paź 19:32
pigor: ..., 1) oba przedziały błędne : poprawny to <0;+) . ...emotka
18 paź 19:34
ICSP: 1. nieujemne = dodatnie oraz 0, czyli jakby nie patrzeć żadna z podanych przez ciebie opcji Jeżeli a > 0 to funkcja jest szczęśliwa, czyli najpierw spada a potem wzrasta. Czyli znowu żadna z podanych przez ciebie opcji
18 paź 19:34
pigor: ..., bo ...emotka <0;+)= R+U{0} = R\ R = R\ (−;0)
18 paź 19:36
Piotr: Tfu, miało być niedodatnie w 1 pytaniu. xd Właśnie też myślałem, że skoro nieujemne to dodatnie + 0 to niedodatnie będą tylko ujemnymi bez 0. Ale w odpowiedziach do zadaniach jest, że ujemne z zerem włącznie. Czyli jak to w końcu?
18 paź 19:37
Piotr: Co do drugiego pytania − olać to czy podałem dobre przedziały, piszę na szybko na kompie i niezbyt uważałem. Wiem o co chodzi. Moje pytanie jest tylko takie czy w obu przedziałach przy 4 daję przedział otwarty czy zamknięty? Czyli (−, 4) i (4, ) czy (−, 4> i <4, )
18 paź 19:40
Piotr: Pigor help
18 paź 19:48
pigor: .... , a więc chodzi ci o zaprzeczenie słowa : niedodatnie, czyli = ujemne+ zero = R U {0} = (−;0> = R\ R+ ... emotka
18 paź 19:59
pigor: .. co do pytania 2) oba przedziały są poprawne w sytuacji gdy f ma wartość (istnieje) w x−ie tak jak u Ciebie ; a mnie niepokoi bardziej to "i" między przedziałami radze tego nie robić i pisać "albo" (przykład funkcji z asymptotą pionową)) ale przedział otwarty częściej przyjęło się stosuje się; bo domknięty rezerwuje się gdy w poleceniu jest coś co każe ci na to uważać (zastanowić się bo np. f nie istnieje w jakimś punkcie przedziału)
18 paź 20:10
Piotr: Czyli 0 należy zarówno do niedodatnich jak i do nieujemnych, tak?
18 paź 20:29
PW: Jak sama nazwa mówi.
18 paź 20:58