Trójkąty podobne
Maja: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 5 a wysokość opuszczona z wierzchołka kąta
prostego jest równa 2. Oblicz długość odcinków, na jakie wysokość podzieliła
przeciwprostokątną.
18 paź 18:58
ICSP: nie x , y będą długościami tych odcinków. Mamy :
x + y = 5
x*y = 4
Wystarczy rozwiązać ten układ równań. Odp 4 , 1
18 paź 19:00
Klara: Dzieki
18 paź 19:05
pigor: ... , niech
x=? i 5−x=? i 0<x<5 , to z podobieństwa
odpowiednich ΔΔ, lub z tw. o wysokości wzgl. przeciwprostokątnej :
22= x(5−x) ⇔ x
2−5x+4=0 ⇔
x=1 v
x=4 − szukane dł.odcinków.
18 paź 19:06