odległość prostych i punktów od prostych
gela: Figura F jest sumą dwóch prostych o równaniach :3x−4y+14=0 oraz 3x−4y−2=0. Sprawdź, czy podana
prosta jest osią symetrii tej figury, jeśli :
a) k: 3x−4y+6=0
b) m: 4x+3y+5=0
c) n: 3x−4y+14=0
d) p: 2x+y−1=0
18 paź 18:49
Mila:
Proste 3x−4y+14=0 oraz 3x−4y−2=0 są równoległe
Osią symetrii może być prosta równoległa jednakowo odległa od obu prostych lub prostopadła .
Proste prostopadłe mają postać:
4x+3y+D=0 zatem prosta m jest osią symetrii figury F. Odp. b
Zbadaj pierwszy warunek
Odp. d i c odpada.
zostaje do zbadania (a)
znajdź punkt należący do k i oblicz jego odległość od danych prostych
spróbuj sama ,spojrzę po kolacji.
18 paź 19:13
pigor: ... tak , jest to prosta z odp.
b) m: 4x+3y+5,
prostopadła do danych prostych równoległych .
18 paź 19:13
pigor: ...,. oczywiście miało być... m: 4x+3y+5
=0 ...,
18 paź 19:15