rozwiąż równanie
Ramzes II: rozwiąż równanie :
2x2=0
(x−3)2=0
18 paź 18:37
ICSP: x = 0
x = 3
18 paź 18:37
ICSP: W dzisiejszych czasach mamy bardzo niedouczonych faraonów
18 paź 18:38
Ramzes II: zalezy z czego niedouczonych a jakie są obliczenie do tego
18 paź 18:39
Hajtowy:
2x2=0 || :2
x2=0
x=0
(x−3)2=0
x−3=0
x=3
18 paź 18:40
ICSP: Nie ma potrzeby robić obliczeń do takich przykładów

a
2 = 0
to
a = 0
2x
2 = 0
to
x = 0
(x−3)
2 = 0
to
x −3 = 0
x = 3
18 paź 18:41
Ramzes II: a 4x2=9
to trzeba podzielic ?
18 paź 18:55
ICSP: 4x
2 − 9 = 0
(2x)
3 − 3
3 = 0
(2x − 3)(2x + 3) = 0
2x − 3 = 0 lub 2x + 3 = 0
18 paź 18:57
Ramzes II: a dlaczego do szescianu a nie do kwadratu
18 paź 19:00
ICSP: do
2 oczywiście

Przepraszam
18 paź 19:00
Ramzes II: to nic widzisz faraon jest jednak douczony
18 paź 19:03
Ramzes II: a to 3x2=−12 to chyba trzeba podzielic
18 paź 19:04
ICSP: Nie trzeba. Od razu piszesz odpowiedz : "równanie sprzeczne". Lewa strona jest nieujemna a
prawa ujemna.
18 paź 19:06
Ramzes II: aha czyli jak jest minus to sprzeczne ok
18 paź 19:07
Ramzes II: a to (x+3)(x−1) =0
18 paź 19:08
ICSP: nie do końca.
Jeżeli będzie
−3x2 = −12
to wtedy liczby x = 2 oraz x = −2 spełniają równanie.
18 paź 19:08
ICSP: Spójrz jeszcze raz na post z 18:57
Masz tam prawie identycznie zadanie jak :
(x+3)(x−1) = 0
18 paź 19:09
18 paź 19:13
Ramzes II: ale te sa w nawiasie
18 paź 19:13
ICSP: te w linku również : )
a*b*c*...*z = 0
to
a = 0 lub b = 0 lub ... lub z = 0
18 paź 19:16
Hajtowy:
x+3=0 v x−1=0
x=−3 v x=1
18 paź 19:20
Ramzes II: to bedzie tak ; (2−x)(x+5)=0
2−x=0 lub x+5 =0
x=−2/:(−1) x=5
x=2
tak ?
18 paź 19:21
Hajtowy: x+5=0
x=
−5
18 paź 19:21
ICSP: 2 − x = 0 lub x + 5 = 0
x = 2 lub x = −5
18 paź 19:22
Ramzes II: a (x+3)(x−1)=0
x+3 =0 lub x−1
x=3 x=−1
tak ?
18 paź 19:26
ICSP: 
mając równanie :
x + 6 = 0
przerzucasz 6 na druga stronę i zmieniasz znak

, czyli
x =
− 6
18 paź 19:28
Ramzes II: ale ja nie maiałem takie równania tlyko (x+3)(x−1) =0
18 paź 19:31
ICSP: Podałem Ci inny przykład ale pokazać co robisz źle
18 paź 19:32
Ramzes II: a wiec co bedzie z moim przykladem zle
18 paź 19:34
ICSP: x + 3 = 0
to
x = ?
18 paź 19:35
Ramzes II: 3
18 paź 19:35
Ramzes II: minus
18 paź 19:36
ICSP: 3 − czy −3 ?
18 paź 19:36
Ramzes II: −3 no
18 paź 19:37
Ramzes II: a tam gdzie bylo 1 to bedzie 1 bez mninusa
18 paź 19:38
ICSP: 
czyli (x+3)(x−1) = 0
to
x = ... lub x = ...
18 paź 19:38
Ramzes II: x=−3 x=1
18 paź 19:39
ICSP:
18 paź 19:39
Ramzes II: a to : (x−2)(x+2)=0
x−2=0 lub x=−2
x=2 x=−2
dobrze ?
18 paź 19:42
Ramzes II: dobrze ? halllo
18 paź 19:49
ICSP: dobrze
18 paź 20:01