Wykazać, że ciąg jest rosnący
roevs: Wykazać, że ciąg jest rosnący:
18 paź 18:14
===:
...chyba najłatwiej pokazać na jakiej krzywej układają się kolejne wyrazy ciągu dla n≥1
18 paź 18:17
roevs: Chodzi mi raczej o dowód z definicji
18 paź 18:18
ICSP: | | 1 | |
Skorzystać z nierówności Bernoulliego ( podstaw x = − |
| ) |
| | n2 | |
18 paź 18:18
roevs: Niespecjalnie rozumiem. Czytam właśnie o nierówności Bernoulliego i rozumiem ogólny zamysł, ale
nie wiem skąd nagle to x = −1/n2
18 paź 18:33
Saizou :
(1+x)n≥1+nx dla x>−1 i n∊N
i podstawiasz
18 paź 18:37
roevs: Dobrze, ale dlaczego x=−1/n2 a nie x = 1/n ?
18 paź 18:40
ICSP: Ponieważ wtedy wyjdzie

Takie podstawienie załatwia nam zadanie.
18 paź 18:41
roevs: "Ponieważ wtedy wyjdzie"

No niespecjalnie wychwyciłem to rozwiązanie.
Przede wszystkim, gdzie tą nierównością udowodniliśmy, że ciąg jest rosnący?
A po drugie, skąd wartość x? Na chybił−trafił?
18 paź 18:49
Saizou :
albo inaczej:
pokaż że
a
n+1−a
n=
18 paź 18:52
roevs: Między tymi dwoma nawiasami nie powinien być znak '−' ?
18 paź 18:53
Saizou : powinien
18 paź 18:54
roevs: W takim razie byłoby to zasadniczo proste, bo prawy nawias przerzucam na drugą stronę i
obustronny pierwiastek n stopnia. Ale lewy nawias powinien być chyba do potęgi n+1, co
komplikuje sprawę.
18 paź 18:57
Saizou :
powinno być:
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| n+1−(1+ |
| )n>0 |
| | n+1) | | n | |
i do dzieła, a prawa na potęgach znasz ?
18 paź 18:59
roevs: Znam, znam. Tylko nie wiem które możnaby było tutaj zastosować.
Robiłem tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n * (1+ |
| ) > (1+ |
| )n |
| | n+1 | | n+1 | | n | |
I był to ślepy zaułek.
18 paź 19:03
ICSP: Wracamy do mojego pomysłu ?
18 paź 19:13
roevs: Chętnie

Tylko naprawdę prosiłbym o jak najprostsze wytłumaczenie...
18 paź 19:16
ICSP:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )n * (1 + |
| )n ≥ (1 − |
| ) // : (1 − |
| )n > 0 |
| | n | | n | | n | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n ≥ (1 − |
| ) * (1 − |
| )−n |
| | n | | n | | n | |
Mamy :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = (1 + |
| )n ≥ (1 − |
| ) * (1 − |
| )−n = (1 − |
| )−n + 1 = |
| | n | | n | | n | | n | |
| | n − 1 | | n | | 1 | |
= ( |
| )−(n+1) = ( |
| )n−1 = (1 + |
| )n−1 = an−1 |
| | n | | n−1 | | n−1 | |
stąd dostajemy :
a
n ≥ a
n−1 − ciąg jest rosnący.
18 paź 19:21