proszę o pomoc
sa: Dla jakiej liczby x spełniony jest warunek
|6x−2|= 2 − 6x
18 paź 17:34
monix: 6x−2=2−6x v 6x−2=−2+6x
Rozwiąż dalej i napisz co Ci wyszło
18 paź 17:35
sa: 6x−2= 2−6x v 6x−2=−2+6x
12x=4 0=0
x=3
18 paź 17:40
monix: czyli x∊R, zgadza się?
18 paź 17:43
Mila:
| | 1 | |
|6x−2|=df6x−2 dla 6x−2≥0⇔6x≥2⇔x≥ |
| |
| | 3 | |
|6x−2|=−(6x−2) czyli
18 paź 17:47
pigor: ...,

lub z def. |x| mam kolejno np. :
|6x−2|= 2−6x ⇔ |2−6x|= 2−6x ⇔ 2−6x ≥0 ⇔
⇔ 1−3x ≥0 ⇔ 3x≤1 ⇔
x≤ 13 ⇔
x∊(−∞; 13] . ...
18 paź 18:03