s
loll: Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
a) f(x)=−36x−4*6x−5
18 paź 17:24
===:
podstaw 6
x=t gdzie t>0
szukaj t
w .... itd−
18 paź 17:26
pigor: ...; np. tak :
f(x)=−36
x−4*6
x−5=−36
x−4*6
x−4−1=−(6
2x+2*6
x*2+2
2)−1=
−(6x+2)2−1
a to jest postać kanoniczna funkcji kwadratowej zmiennej 6
x, której
f
najw.= lim
x→ −∞ f(x)= −(0+2)
2−1= −2
2−1= −4−1= −5, a
f
najm.= lim
x→ +∞ f(x)= −(
∞+2)
2−1= −
∞, zatem
Z.w.=(−∞;−5> . ...
18 paź 17:52
loll: Dzieki za pomoc , a istnieje może inny sposób poza granicą?
18 paź 19:34
pigor: ..., raczej tak, ale potrzebne wielkości i wnioski odczytujesz z wykresu
funkcji wykładniczej y= 6
x (tu 6
x= −2 nie istnieje, czyli twoje t) i jej Z.w.=(0;+
∞),
no i z paraboli funkcji kwadratowej tu: o współczynniku a<0 i Δ<0 . ...
18 paź 19:50