nierówność
Sari: (x−1)√x+4<2−4x
zał: x>=−4
Jak rozpisać założenia, przy kwadratowaniu nierówności, kiedy zmienić znak?
18 paź 17:11
===:
to za mało−
18 paź 17:33
Saris: 
? No wiem, że za mało. chodzi mi, że podnieść mogę do kwadratu tylko dla określonych założeń
(jakich?) + czasami zmienić znak. Jak to się robi? Tego typu zadania.
18 paź 21:10
Saris: bump
18 paź 23:51
Saris: może to ktoś rozpisać i rozwiązać?
19 paź 12:10
ICSP: Dobra, rozpiszę
19 paź 12:12
ICSP: D : x ≥ − 4 :
Wprowadzamy podstawienie : t = √x+4, wtedy x = t2 − 4 i mamy :
(t2 − 4 − 1) * t < 2 − 4(t2 − 4)
t3 − 5t < 2 − 4t2 + 16
t3 + 4t2 − 5t − 18 < 0
(t+2)(t2 + 2t − 9) < 0
(t+2)(t − √10 + 1)(t + √10 + 1) < 0 // : (t+2)(t + √10 + 1) > 0
(t + 1 − √10) < 0
t < √10 − 1
√x + 4 < √10 − 1 //2
x + 4 < 11 − 2√10
x < 7 − 2√10
Ostatecznie
−4 ≤ x < 7 − 2√10
19 paź 12:20
Kacper:
D=[−4,+
∞)
Możemy podnieść do kwadratu, kiedy obie strony nierówności są nieujemne. U nas tak będzie, gdy
| | 1 | |
x−1≥0 i 2−4x≥0 ⇔x≥1 i x≤ |
| ⇔ x∊∅ |
| | 2 | |
Otrzymaliśmy zatem, że obie strony nierówności nigdy nie będą nieujemne, czyli nie podnosimy do
kwadratu, tylko rozpatrujemy przypadki.
I x−1≥0 ⇒ x∊[1,+
∞)
Wtedy 2−4x<0 i nierówność nie jest prawdziwa (lewa strona nieujemna, a prawa ujemna)
Wtedy lewa strona jest ujemna a prawa nieujemna (nierówność spełniona)
Lewa strona ujemna i prawa strona ujemna.
(x−1)
√x+4<2−4x |
2
(x−1)
2(x+4)>(2−4x)
2
Tutaj pojawia się problem z rozwiązaniem na poziomie LO.
Ostatecznie dostajemy x∊[−4,[7−2
√10)
Mam nadzieję, że nie ma literówek.
19 paź 12:32
Kacper:
ICSP twój sposób zdecydowanie lepszy
19 paź 12:34
ICSP:
19 paź 13:07
Saris: Dzięki wielkie.
19 paź 13:19