zadanie
Foxal: √4x2+20x+25+3x+8=0
√(x+5)2+3x+8=0
Ix+5I+3x+8=0
jak dalej zrobic?
18 paź 16:54
jakubs: (x+5)
2=x
2+10x+25

(2x+5)
2=4x
2+20x+25
18 paź 16:56
jakubs: Dalej na dwa przypadki
18 paź 16:57
Foxal: o cholera zapomnialem o dwojce przy x, to pewnie przez to mi nie wychodzilo
18 paź 16:58
Foxal: czyli poznej dla: x∊(−nieskonczonosci;−3)
i dla x∊<−2;+nieskonczonosci)
18 paź 17:00
jakubs: Masz: |2x+5|+3x+8=0
| | 5 | |
1o x∊(−∞,− |
| > |2x+5|=−2x−5 |
| | 2 | |
....
| | 5 | |
2o x∊(− |
| ,+∞) |2x+5|=2x+5 |
| | 2 | |
....
18 paź 17:01