ciag
zadanie: Dla ciagu Fibonacciego {Fn, n=1, 2, ...} udowodnij
Fm+n=Fm*Fn+Fm−1*Fn−1
1o dla n=1
L=Fm+1
P=Fm*F1+Fm−1*F0=Fm*1+Fm−1*1=Fm+Fm−1=Fm+1
L=P
2o
Zakladam, ze wyjsciowe rownanie jest prawdziwe i sprawdzam dla n+1
Fm+n+1=i jak dalej rozpisac?
18 paź 16:36
zadanie: Fm+n+1=Fm+n+Fm+n−1=Fm*Fn+Fm−1*Fn−1+Fm+n−1 a dalej?
18 paź 16:45
zadanie: ?
18 paź 17:40
zadanie: ?
18 paź 19:02
zadanie: ?
19 paź 11:08
b.: Sprawdź dla n=1 i n=2, a potem w kroku indukcyjnym z prawdziwości dla n, n+1 wywnioskuj
prawdziwość dla n+2 w miejsce n. Wtedy będziesz mógł rozpisać Fm+n−1 z założenia
indukcyjnego.
19 paź 11:11