matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Jednorożec michał:
w trójkącie prostokątnym α i β są miarami kątów ostrych oraz sinα=2sinβ
1
a)oblicz wartość wyrażenia cos
2
α +
tgα
b)sprawdź czy α<60 próbowałem coś z tożsamościami pokombinować ale nie wychodzi proszę o pomoc
18 paź 16:02
mara:
Jeżeli α i β są kątami ostrymi w trójkącie prostokątnym, to sinβ=cosα,a zatem sinα=2cosβ. Dalej
sinα
z jedynki trygonometrycznej i tgα=
cosα
18 paź 17:12