liczba, całkowita, wykaż, pierwiastek
Agre: Wykaż, że liczba p= √7 + 4√3 +√7 − 4√3 jest liczbą całkowitą.
18 paź 16:00
Agre: Nie bardzo wiem, jakim wzorem mogłabym to rozłożyć z wzorów skróconego mnożenia
18 paź 16:00
PW: Podwojony iloczyn to 4√3 = 2·2·√3. Ta czerwona dwójka pochodzi z wzoru, a za nią
powinny stać a·b. Tylko sprawdzić, czy rzeczywiście.
18 paź 16:11
Agre: Nadal nie rozumiem jak to zrobić.
18 paź 16:23
pigor: ..., zauważ, że np.
7±
√3 = 4±2*2*
√3+3 = 2
2±2*2*
√3+(
√3)
2= (2±
√3)
2,
a przecież
√x2= |x|
18 paź 16:34
Agre: Hm,
√7+4√3
Czy mogę to zauważyć też tak:
2ab= 4√3
ab=2√3
a=2
b=√3
To teraz a2+b2= 7
To znaczy, że √7+4√3 = √2+√32
Czy tak mogę zwijać liczby do wzorów skróconego mnożenia?
18 paź 16:47
PW: Oczywiście (tylko zawsze trzeba sprawdzić). Brakło nawiasu, powinno być
√(2+√3)²
18 paź 16:55
Agre: Oki doki, dziękuję bardzo
18 paź 17:01