kryterium Dalamberta
Bartek: | [5(n+1)]! *n5n | | (5n+5)! * n5n | |
| = |
| |
| (n+1)5(n+1) * (5n)! | | (n+1)5n*(n+1)5 *(5n)! | |
| | (5n)!(5n+1)(5n+2)(5n+3)(5n+4)(5n+5)*n5n | |
= |
| |
| | (n+1)5n(n+1)5*(5n)! | |
Czy wie ktoś jak to dalej przerobić, żeby można było sensownie policzyć granicę?
18 paź 15:44
Bartek: No to ja odświeżam
18 paź 15:52
Bartek: Słuchajcie, wiem że dużo w tym dłubania, ale po prostu nie wiem czy idę w dobrym kierunku. Może
przez ślepotę coś gmatwam. Nie wiem.
18 paź 15:53
zombi: | (5n+5)!*n5n | |
| = |
| (n+1)5n+5*(5n)! | |
| (5n+5)(5n+4)(5n+3)(5n+2)(5n+1)*(5n)!*n5n | |
| |
| (n+1)5*(n+1)5n*(5n)! | |
| | (5n+5)(5n+4)(5n+3)(5n+2)(5n+1) | | n5n | | 1 | |
= |
| * |
| = 3125 * |
| = .. |
| | (n+1)5 | | (n+1)5n | | e | |
18 paź 16:08
18 paź 16:09
Bartek: Kurcze, czyli jednak dobrze kombinowałem. Dzięki
18 paź 16:18