wielomiany, parametr
ytyrku: Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru p wielomian px3+x2(p−2)−x(1+2p) ma trzy pierwiastki
rzeczywiste. p ∊ R \{0, −1/2}
wiem jak rozwiązać mam tylko problem dlaczego p musi byc roźne od −1/2
dlaczego? prosze o pomoc
18 paź 15:19
ytyrku:
18 paź 15:39
ytyrku: ktoś coś?
18 paź 17:49
===:
a co będzie z x(1+2p) dla p=1/2
18 paź 17:58
===:
ale:
W(x)=x(px2+x(p−2)−1−2p)
jednym z pierwiastków jest x=0 z tego co w nawiasie masz mieć kolejne dwa (różne od 0)
czyli Δ>0
18 paź 18:04