Modół różnicy liczb zespolonych
Ania: Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i
narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunki:
|z−3i||z| >1
18 paź 14:59
PW: |z| jest w interpretacji geometrycznej odległością punktu z = (x,y) od punktu (0,0).
|z−3i| to z kolei odległość punktu z od punktu 3i = (0,3).
Popatrzeć na nierówność
|z−3i| > |z|
właśnie w ten sposób − szukamy punktów (x,y), których odległość od (0,3) jest większa niż
odległość od (0,0).
18 paź 15:23
Ania: a nie da się tego jakoś obliczyć podstawiając z=x−yi. W sensie bardziej mnei interesuje czy
mogę to równianie pomnożyć przez |z| ?
18 paź 15:26
PW: Toż pomnożyłem. I proponuję trzeźwe spojrzenie zamiast sztampowego z = x+iy. Podstawianie
z = x−iy
jest nietypowe, przez co może być mylące. Wszyscy wiedzą, że z = x+iy, i na takim rozumieniu
opiera się interpretacja geometryczna liczby zespolonej..
18 paź 15:44