ostrosłup
bla bla: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o boku a i kątach przyległych do tego boku β γ . Spodek
wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie. Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli
wiadomo, że krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α
12 lis 21:18
Eta:
witam

wreszcie mam chwilkę czasu , pomogę
Z pewnością dasz radę sama narysować ten ostrosłup?( bo mi zajmuje za dużo czasu
podam wskazówki do rozwiązania
12 lis 21:50
Eta:
Dane : a, β, γ, i α
ze wzoru siusów dla trójkąta w podstawie:
| | a | | a | |
2R = |
| => R= |
|
|
| | sin(β+γ) | | 2sin(β+γ) | |
podobnie:
| | b | | a*sinβ | |
|
| = 2R => b =2R*sinβ= |
|
|
| | sinβ | | sin(β+γ) | |
P
p =
12a*b*sinγ =........ podstawisz i otrzymasz
trójkąt prostokątny :
H, R −−− przyprostokątne , k −− krawędź boczna ( przeciwprostokątna)
kąt α −− między k i R
| | H | |
więc z funkcji : tgα= |
| => H= R*tgα= ..... podstaw za R
|
| | R | |
i teraz: V =
13P
p*H =........
| | a2*sinγ*tgα | |
odp: V = |
|
|
| | 12*sin2(β+γ) | |
12 lis 22:03
bla bla: ostrosłup mam już narysowany

dziekuje
Eta
chyba musze troche wiecej popracować nad geometrią...
12 lis 22:43