Całka pewnie prosta
Uczeń: Byłbym bardzo wdzięczny za podanie najprostszego sposobu na rozwiązanie takich całek:
1cosxdx
1tgxdx
1sinxdx
Nie koniecznie musi być to gotowe rozwiązanie będę wdzięczny jeśli mnie ktoś nawet nakieruje
18 paź 14:09
ICSP: | 1 | | cosx | |
| = |
| − podstawienie t = sinx |
| cosx | | 1 − sin2x | |
| 1 | | cosx | |
| = |
| − podstawienie t = sinx |
| tgx | | sinx | |
18 paź 14:12
daras: | | x | |
a stosując podstawienie typu t = tg |
| rozwiązesz każdą z tych całek |
| | 2 | |
18 paź 14:42