FizykaTV: założenia:
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎩ | −x gdy x<0 |
|
rozwiązujemy wersję pierwszą:
| x − 2 | − x = 5
kolejne założenia:
| | ⎧ | x − 2 gdy x≥2 | |
| |x − 2 | = | ⎩ | −x + 2 gdy x<2 |
|
czyli dla x≥2 mamy:
x − 2 − x =5 stąd sprzeczność
dla x z zakresu (0,2) mamy:
−x + 2 − x =5 stąd x = − 1,5
x nie należy do dziedziny więc go nie uznajemy
==========================================
założenie drugie stąd
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎩ | −x gdy x<0 | daje
|
| − x − 2 | − x = 5
kolejne założenia:
| | ⎧ | − x − 2 gdy −2≥x | |
| |− x − 2 | = | ⎩ | x + 2 gdy x>−2 |
|
dla −2≥x
− x − 2 − x = 5 x=−3,5 <==== należy do dziedziny
dla x z przedziału (−2, 0)
x + 2 − x = 5 ===sprzecznosc
ODP: x=−3,5
=============================================
Najlepszy kanał dydaktyczny matma i fizyka
http://youtube.com/FizykaTV
89 zadań z fizyki z rozwiązaniami na przykładzie roweru