Matematyczne igraszki
Dziąku: zad.1 ) Po dwukrotnej obniżce ceny towaru za każdym razem o ten sam procent, jego cena
końcowa stanowi 64% ceny pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo obniżki tego
towaru?
zad. 2 ) Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru za każdym razem o ten sam procent, jego cena
końcowa jest o 21% większa od pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo podwyżki tego
towaru?
12 lis 21:07
Dziąku: Pomoże ktoś?
12 lis 21:42
wmboczek:
1) 0.64a=a(1−p)2
2) 1.21a=a(1+p)2
12 lis 21:46
Dziąku: Nie rozumiem


Jkbyś mógł konkretniej napisać byłbym wdzięczny...
12 lis 21:51
Dziąku: Dobra ja idę, wejde po 6 rano, mam nadzieje że ktoś pomoże mi je zobić
12 lis 22:03
Basia:
x − cena początkowa
p − procent obniżki
y=x − p*x cena po pierwszej obniżce
z=y−p*y cena po drugiej obniżce
podstawiamy za y
z = x − px − p(x−px) = x − px − px − p2x
z = 0,64x
stąd
x(1−p−p−p2) = 064x /:x
−p2 − 2p + 1 = 0,64
−p2 − 2p + 0,36 = 0
rozwiąż równanie kwadratowe (Δ i pierwiastki)
13 lis 02:57
Aza:
Najprościej jest tak:
x −−− cena początkowa, x>0
p −−− procent obniżki ( w drugim zad. podwyzki)
1/ (1−p)*(1−p)*x = 0,64x
(1−p)2 = (0,8)2
1 −p= 0,8 => p= 1−0,8 = 0,2 = 20%
Każdorazowa obnizka o 20%
2/ (1+p)(1+p)*x = x + 0,21x = 1,21x
(1+p)2 = 1,21
(1+p)2 = (1,1)2 => 1 +p = 1,1 => p= 1,1 −1= 0,1 = 10%
dokonywano każdorazowo 10% podwyżki
13 lis 03:25
Basia:
To prawda, że tak jest najprościej.wmboczek tak to rozwiązywał wyżej,ale Dziąku
napisał, że nie rozumie skąd się biorą te równania i dlatego rozpisałam je "łopatologicznie" i
"na piechotę".
13 lis 10:10
dds:

≥ΩΩΩ
8 gru 18:36