Dowód nierówności Schwartza - nie rozumiem fragmentu
lw: Dowód nierówności Schwartza
<x | y> ≤ ||x|| * ||y||
W notatkach mam:
weżmy t ∊R
<x + ty> | x + ty> =
= <x | x> + 2t<x | y> + t2<y | y>
0 > Δ = 4<x | y>2 − 4<x | x><y | y>
<x | x> = ||x||2
<y | y> = ||y||2
więc
<x | y>2 ≤ ||x||2 * ||y||2
Mam nadzieję że nie pokręciłem nic podczas przepisywania z tablicy. Moje 2 pytania:
1) Dlaczego liczyliśmy deltę? Skąd wiemy, że jest mniejsza od zera?
2) Na jakiej podstawie otrzymaliśmy w końcowym fragmencie znak ≤ ?
Pozdrawiam
18 paź 12:27
WueR:
0 > Δ = 4?
18 paź 12:32
PW: Otrzymaliśmy funkcję kwadratową zmiennej t. Jeżeli okaże się, że ma wyróżnik Δ≤0, to dla
wszystkich t funkcja osiąga wartości nieujemne lub niedodatnie, czyli zero lub takie jak jak
wyrażenia stojącego przy t2.
18 paź 12:36
lw: No właśnie za bardzo dalej nie rozumiem na jakiej podstawie uznaliśmy, że Δ = 4<x | y>2 − 4<x
| x><y | y> jest mniejsze od zera.
18 paź 12:49
lw: Hm, jak zrobię:
Δ = 4<x | y>2 − 4<x | x><y | y> =
= 4 * x2y2 − 4x2y2
= 0
to wychodzi, że jest delta jest równa zero.
18 paź 12:56
PW: Chyba napisałem odwrotnie niż należało: my wiemy, że funkcja kwadratowa jest nieujemna dla
każdego t, a więc ma Δ≤0. Wiemy, bo wartość tej funkcji to
<x+ty>|<x+ty>.
18 paź 13:00
lw: Juz doszedlem do rozwiazania, dziekuje za pomoc. Jednak dalej nie rozumiem, dlaczego <x + ty |
x + ty> ma tutaj delte mniejsza od zera skoro wychodzi, ze delta jest rowna 0.
18 paź 14:24
PW: To wyrażenie, które ostatnio napisałeś, jest nieujemne (wynika to z faktu, że <u|u><u|u> ≥ 0).
Wiemy zatem, że rozpatrywana funkcja kwadratowa jest nieujemna dla wszystkich t. ma
zatem Δ≤0 − napis w notatkach z wykładu, że 0 > Δ, jest pomyłką, powinno być 0 ≥ Δ.
18 paź 14:34
lw: oki, dzieki wielkie PW, rozumiem juz.
18 paź 14:35
PW: Dziękuję, też sobie coś przypomniałem
18 paź 14:40