Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
Hubert: Pomoze ktos z zadaniem ? Bardzo prosze !
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
y=x
2 + 2x
18 paź 12:23
===:
graficznie to przekształcasz wymierną do postaci kanonicznej i wykres...
parabolka ... i wykres
i punkty przecięcia
18 paź 12:29
===:
algebraicznie ... przyrównaj i znajdziesz x−owe współrzędne punktów przecięcia
18 paź 12:30
===:
18 paź 12:31
Hubert: Czyli najpierw muszę znaleźć kiedy
X+2=0
x2+2x=0
i jak znajde to wtedy co ?
18 paź 12:35
18 paź 12:46
===:
pytasz o graficzne czy algebraiczne?
18 paź 12:56
Hubert: Algebraicznie
18 paź 12:59
===:
x+2≠0 to do dziedziny
a potem:
| x | |
| =x2+2x ⇒ x=x(x+2)2 ⇒ x[(x+2)2−1]=0 |
| x+2 | |
x
1=0 (x+2)
2=1 i z tego x
2= x
3=
potem z dowolnej funkcji wyznaczysz y
1, y
2, y
3
18 paź 13:07