Usuń niewymierność z mianownika
J: Czy dobrze rozwiązałem to zadanie? Jeżeli nie to gdzie mam błąd. Z góry dziękuję.
| 1 | | 1 | | 1+√2−√3 | |
| = |
| * |
| = |
| 1+√2+√3 | | 1+√2+√3 | | 1+√2−√3 | |
| | 1+√2−√3 | | 6+2√6−6√3 | |
|
| = |
| |
| | 62−(2√6)2 | | 12 | |
18 paź 12:18
PW: To nie idzie tak prosto, gdy są 3 składniki w mianowniku. Błąd jest w mnożeniu mianowników .
Zastosuj ((1+√2) + √3)((1+√2) − √3) = (a+b)(a−b) = a2−b2
18 paź 12:23
J: No teraz to ma sens, dziękuję za podpowiedź.
Teraz mam tak:
| 1+√2+√3 | | 1+√2+√3 | | 2√2 | | 4+2√2+2{6} | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 1+2√2+2−3 | | 2√2 | | 2√2 | | 8 | |
18 paź 12:31