Całka
Uczeń:
może mi ktoś powiedzieć jak rozwalić tą całkę zaciąłem się próbowałem dzielić wielomiany ..
próbowałem przez podstawianie i kurczę nie wychodzi mi : (
18 paź 12:03
ICSP: | | −x2 + 9 | | x2 − 1 − 8 | | x2 − 1 | | 8 | |
∫ |
| dx = − ∫ |
| dx = − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
dalej nie powinieneś już mieć problemów
18 paź 12:05
Uczeń: co za trywialna całka −.− dzięki ICSP zaćma 3h to za dużo przy matmie heh
18 paź 12:08
PW: No dobrze, a jak podzieliłeś
| | 8 | |
−x2 + 9 : x+1 = −x+1 + |
| , |
| | x+1 | |
to otrzymałeś coś nie do scałkowania?
18 paź 12:10
Uczeń: widocznie źle podzieliłem teraz mi wyszło to co Tobie
18 paź 13:18