wzory skroconego mnozenia
Dizip: uzasadnij ,e prawdziwe sa równosci
a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
jak to uzasadnic
18 paź 11:59
ICSP: P = (a−b)(a2 + ab + b2) = ...
Wystarczy wymnożyć nawiasy.
18 paź 12:00
AS: Korzystam z podstawowego wzoru
(a − b)3 = a3 − 3*a2*b + 3*a*b2 − b3
a3 − b3 = (a − b)3 + 3*a2*b − 3*a*b2
a3 − b3 = (a − b)3 + 3*a*b*(a − b)
a3 − b3 = (a − b)*((a − b)2 + 3*a*b)
a3 − b3 = (a − b)*(a2 − 2*a*b + b2 + 3*a*b)
a3 − b3 = (a − b)*(a2 + a*b + b2)
18 paź 12:26
PW: To się uparłeś, żeby "dojść od lewej do prawej"
ICSP zaproponował mniej bolesne "od prawej do lewej".
18 paź 13:05
Dizip: dziekuje
18 paź 13:29