| 1 | |
to stała, więc możesz ją wyrzucić przed pochodną. | |
| √2 + 1 |
| 1 | ||
f'(x) = | * (x3 * 3x * cosx)' = | |
| √2 + 1 |
| 1 | ||
= | [ (x3 * 3x)' * cosx + (x3 * 3x) * (cosx)' ] = | |
| √2 + 1 |
| 1 | ||
= | [ cosx * ( (x3)' * 3x + x3 * (3x)' ) − x3 * 3x * sinx ] = | |
| √2 + 1 |
| 1 | ||
= | [ cosx * (3x2 * 3x + x3 * 3x ln3 ) − x3 * 3x * sinx ] = | |
| √2 + 1 |
| 1 | ||
= | [ 3x * 3x2 * cosx + x3 * 3x * cosx ln3 − x3 * 3x * sinx ] = | |
| √2 + 1 |
| 1 | ||
= | *3x * x2 [ 3cosx + x ln3 cosx − x sinx ] | |
| √2 + 1 |