Ograniczenia zbiorów
Klaudia: Sprawdź czy zbiór jest ograniczony z góry bądź z dołu (2n2−1)/(2 + n2 ) dla n należących do N
18 paź 10:24
5-latek: | 2n2−1 | | 5 | |
| = 2− |
| i teraz sama |
| n2+2 | | n2+2 | |
18 paź 10:55
Klaudia: a n=0 też trzeba rozpatrzyć czy tylko dla n>=1 ?
18 paź 11:03
5-latek: A Twoj wykladowca zalicza 0 do liczb naturalnych czy nie zalicza
18 paź 11:07
Klaudia: chyba nie, bo w innych zadaniach z tego tematu nie sprawdzliśmy dla n=0. To w takim razie bez 0
wychodzi mi że x>=1/3 i x<=2. Dobrze?
18 paź 11:12
Klaudia: skoro 1/3 to można lepiej napisać że x>=0 bo my zawsze sprowadzaliśmy do liczb całkowitych
18 paź 11:13
Klaudia: 
?
18 paź 11:42
PW: Warto podać najmniejsze ograniczenie z góry i największe ograniczenie z dołu, jeśli takie widać
bez problemów − to nie rezygnować z tego.
Wprawdzie żeby pokazać ograniczoność zbioru wystarczy podać jakiekolwiek ograniczenie (w
definicji nie ma żadnych dodatkowych warunków, więc może być i 500), ale jeżeli te ćwiczenia
prowadzą do pojęcia kresu dolnego i kresu górnego, to tam okaże się to istotne.
18 paź 12:18