matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj ograniczonośc ciągu
nikusia:
zbadaj ograniczoność ciągu a
n
= (−1)
n
* n+1
12 lis 20:54
Basia:
Ciąg jest nieograniczony i z dołu i z góry. dla dowolnego N∊N a
2N
= (−1)
2N
*2N+1 = 2N+1 > N a
2N+1
= (−1)
2N+1
*(2N+1)+1 = −2N−1+1=−2N<−N
13 lis 00:08