zadanie
Blue: Jeśli dwa krany są otwarte jednocześnie, to basen zostanie napełniony wodą w 4 godziny i 30
minut. Jeśli połowę basenu będzie najpierw napełniała woda z pierwszego kranu, a później drugą
połowę z drugiego kranu, to basen zostanie napełniony w 12 godzin. W jakim czasie każdy z
kranów napełnia basen.
a− czas, w jakim kran 1 napełnia cały basen
b− czas, w jakim kran 2 napełnia cały basen
| 2 | | 1 | | 1 | |
| w − praca wykonana przez obydwa krany w ciągu 1 h = |
| w+ |
| w |
| 9 | | a | | b | |
I teraz robię z proporcji
Czy ta proporcja jest dobra

mamy więc dwa równania i układ równań z proporcji i z tej
pierwszej zależności, ale nie wiem, czy przypadkiem się nie gubię w obliczeniach , bo delta mi
zła wyszła.
Proszę mi powiedzieć, czy ogólnie to jest dobre rozumowanie, to będę próbować liczyć aż do
skutku, bo mogłam się pomylić
18 paź 09:47
Siostra Basen:
Kran o większej przepustowości napełni basen w ciągu 6 godzin,a o mniejszej
w ciągu 18 godzin
18 paź 14:03
daras: nie obliczałaś nigdy zadań z prędkością średnią w ruchu jednostajnym?
to, to samo tylko zamiast drogi (S) jest objętość (V)
i w zadaniu nie ma żadnej
pracy
| | V | | V | |
t = 12h = a + b = |
| + |
| |
| | 2v1 | | 2v2 | |
18 paź 15:28
Blue: Daras a mógłbyś zrobić do tego legendę?
19 paź 07:04
Blue: Czekam, aż ktoś to wytłumaczy szczegółowo
19 paź 21:27
Mila:
a− czas, w jakim pierwszy kran napełnia cały basen
| 1 | |
| − część basenu napełniona przez pierwszy kran w ciągu jednej godziny |
| a | |
b− czas, w jakim drugi kran napełnia cały basen
| 1 | |
| − część basenu napełniona przez drugi kran w ciągu jednej godziny |
| b | |
4,5h czas w którym napełniony jest basen przez obydwa krany otwarte jednocześnie
| 2 | |
| − część basenu napeniana w ciągu godziny przez obydwa krany jednocześnie |
| 9 | |
| 1 | |
| a− czas napełniania połowy basenu przez pierwszy kran |
| 2 | |
| 1 | |
| b− czas napełniania połowy basenu przez drugi kran |
| 2 | |
a+b=24
| a+b | | 2 | | 24 | | 2 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| a*b | | 9 | | a*b | | 9 | |
dokończ
19 paź 23:07
lwg: Te 'oddziałowa'. W treści tego zadania jest błąd. Nie podano objętości basenu. Mniemam więc, że
chodzi tu o opróżnianie i napełnianie morza. A może możnaby może móc, móc zapytać, po ilu
sekundach woda osiąga prędkość 100km/h.
20 paź 04:28
Blue: ej, Mila z tego, co piszesz, to wszystko dobrze oznaczyłam, tylko pewnie gdzieś w obliczeniach
się pomyliłam....
20 paź 20:01
Mila:
W takim razie licz na nowo.
20 paź 20:04
Blue: teraz wyszło mi 6 h i 18 h , dzięki Mila

!
20 paź 20:06