matematykaszkolna.pl
zadanie Blue: Jeśli dwa krany są otwarte jednocześnie, to basen zostanie napełniony wodą w 4 godziny i 30 minut. Jeśli połowę basenu będzie najpierw napełniała woda z pierwszego kranu, a później drugą połowę z drugiego kranu, to basen zostanie napełniony w 12 godzin. W jakim czasie każdy z kranów napełnia basen. a− czas, w jakim kran 1 napełnia cały basen b− czas, w jakim kran 2 napełnia cały basen
2 1 1 

w − praca wykonana przez obydwa krany w ciągu 1 h =

w+

w
9 a b 
I teraz robię z proporcji
2 

w−1h
9 
a b 

w+

w −12h
2 2 
Czy ta proporcja jest dobra mamy więc dwa równania i układ równań z proporcji i z tej pierwszej zależności, ale nie wiem, czy przypadkiem się nie gubię w obliczeniach , bo delta mi zła wyszła. Proszę mi powiedzieć, czy ogólnie to jest dobre rozumowanie, to będę próbować liczyć aż do skutku, bo mogłam się pomylićemotka
18 paź 09:47
Siostra Basen: Kran o większej przepustowości napełni basen w ciągu 6 godzin,a o mniejszej w ciągu 18 godzin
18 paź 14:03
daras: nie obliczałaś nigdy zadań z prędkością średnią w ruchu jednostajnym? to, to samo tylko zamiast drogi (S) jest objętość (V) i w zadaniu nie ma żadnej pracy
 V V 
t = 12h = a + b =

+

2v1 2v2 
 V 
t = 4,5 h =

v1+v2 
18 paź 15:28
Blue: Daras a mógłbyś zrobić do tego legendę?emotka
19 paź 07:04
Blue: Czekam, aż ktoś to wytłumaczy szczegółowo emotka
19 paź 21:27
Mila: a− czas, w jakim pierwszy kran napełnia cały basen
1 

− część basenu napełniona przez pierwszy kran w ciągu jednej godziny
a 
b− czas, w jakim drugi kran napełnia cały basen
1 

− część basenu napełniona przez drugi kran w ciągu jednej godziny
b 
4,5h czas w którym napełniony jest basen przez obydwa krany otwarte jednocześnie
2 

− część basenu napeniana w ciągu godziny przez obydwa krany jednocześnie
9 
1 1 2 

+

=

a b 9 
1 

a− czas napełniania połowy basenu przez pierwszy kran
2 
1 

b− czas napełniania połowy basenu przez drugi kran
2 
1 1 

a+

b=12⇔
2 2 
a+b=24
1 1 2 

+

=

a b 9 
a+b 2 24 2 

=

=

a*b 9 a*b 9 
dokończ
19 paź 23:07
lwg: Te 'oddziałowa'. W treści tego zadania jest błąd. Nie podano objętości basenu. Mniemam więc, że chodzi tu o opróżnianie i napełnianie morza. A może możnaby może móc, móc zapytać, po ilu sekundach woda osiąga prędkość 100km/h.
20 paź 04:28
Blue: ej, Mila z tego, co piszesz, to wszystko dobrze oznaczyłam, tylko pewnie gdzieś w obliczeniach się pomyliłam.... emotka
20 paź 20:01
Mila: W takim razie licz na nowo.emotka
20 paź 20:04
Blue: teraz wyszło mi 6 h i 18 h , dzięki Mila !
20 paź 20:06