parametr
Blue: Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
Nie wiem, jak przekształcić to równanie, aby powstał wzór funkcji, którą mogłabym narysować...
Może jakaś podpowiedź?
18 paź 09:27
Blue: a no i tam z tym wzorem powinno być" =m "
18 paź 09:28
barteg: Rozpatrz dwa przypadki, gdy m=0, i gdy m≠0, a teraz to już bajeczka, wystarczy, że pomnożysz
przez x
2+1, otrzymasz x
2+4x+1=mx
2+m, zwykłe równanie kwadratowe z parametrem
18 paź 09:48
Blue: aaaa... więc to tak, w takim razie już próbuję sama
18 paź 10:31
Blue: ale delta wyszło 4m2+12, więc jest większa od zera dla m∊R, więc coś jest, źle, bo byłby 2
rozwiązania dla m∊R....
18 paź 10:38
Blue: wyszła*
18 paź 10:38
din: To co nie może tak być? Gdzie tutaj jest równanie?
18 paź 11:25
Blue: Nie może tak być, bo w odpowiedzi mam inaczej....
równanie:
18 paź 12:38
Blue: To jak to w końcu powinno być

?
18 paź 16:16
daras: Rozwiązujesz r−nie:
x2(1 − m) +4x + 1 −m = 0
Δ > 0 => 2 pierwiastki itd.
18 paź 16:18
daras: m = −1 ,1, 3 jeden pierw.
m ∊ (−1; 1)∪(1; 3) 2 pierwiastki
m ∊ R − [−1; 3] nie ma pierwiastków
18 paź 16:34
Blue: Daras taką właśnie mam odpowiedź, ale mógłbyś mi powiedzieć, jak to liczyłeś
18 paź 19:27
barteg: Dokładnie tak jak pisałem wcześniej, jeżeli rozważysz przypadek dla którego m≠0 otrzymasz
równanie kwadratowe postaci: x
2+4x+1=mx
2+m => x
2−mx
2+4x+1−m=0 => co jest równoważne z
równaniem które zapisał Daras, teraz liczysz delte i sprawdzasz znak delty w zależności od
parametru m
18 paź 20:09
Blue: Barteg, ale przecież Δ=4m2+12, więc dla m∊R jest większa od zera....
18 paź 21:01
Blue: 
Nie rozumiem tego zadania
18 paź 21:05
Blue: Mila, może Ty byś mi pomogła?

Bo widzę, że jesteś na forum
18 paź 21:17
Asay: x2+4x+1 = m (x2+1)
x2+4x+1 = mx2 + m
mx2 − x2 − 4x + m − 1 = 0
(m−1)*x2 − 4x + m − 1 = 0
I przypadek funkcja liniowa
m−1 = 0 , m = 1
(1−1)*x2 − 4x + 1 − 1 = 0
x = 0 , jest Ok ( jedno rozwiązanie)
II przypadek funkcja kwadratowa
Δ = 0 i m− 1 ≠ 0 ( jedno rozwiązanie)
Δ < 0 i m −1 ≠ 0 ( zero rozwiązań)
Δ> 0 i m− 1 ≠ 0 ( dwa rozwiązania)
18 paź 22:05
Mila:
Czy jeszcze potrzebna pomoc, czy rozwiązanie As likwiduje problem?
Zadaj pytanie. Odpowiedz.
18 paź 22:21
Blue: Z tą funkcją liniową rozumiem, ale z kwadratową nie... Czy mi ta delta zła wyszła, czy co

bo
przecież z tej mojej delty to żadne pierwiastki nie wyjdą...
18 paź 22:33
Asay: Pokaz obliczenia swoje ( delty )
18 paź 22:36
Mila:
x2(1−m)+4x+(1−m)=0 i m≠1
Δ=−4m2+8m+12
1) Δ=0⇔
Δm=64+4+4+12=256
m1=3 lub m=−1
Jedno rozwiązanie dla m=3 lub m=−1
============================
2) Δ>0 i m≠1⇔( parabola skierowana w dół, a=−4)
dla m∊(−1,3)\{1} są dwa różne rozwiązania
===============================
3) Δ<0
dla m∊(−∞,−1)∪(3,∞) brak rozwiązań
=========================
18 paź 22:52
Mila:
Daj zbiorczą odpowiedź.
18 paź 22:53
Blue: Dobra, już rozumiem, źle deltę obliczyłam, dzięki Mila
19 paź 00:09
Mila:
19 paź 00:10