funkcja liniowa
gsg: Może ktoś mi powiedzieć co robię źle?
Polecenie:
Dla jakich wartości m rozwiązaniem ukladu równań jest para liczb spełniających nierówność x+y≥1
my−9x=−4
mx−y=m
korzystam z metody wyznacznikow i wyszlo mi tak:
x=4+9m/8m
y=m2+4m/8m
I dalej podstawiam
4+9m+m2+4m/8m≥1
m2+13m+4/8m − 1 ≥0
m2+5m+4/8m ≥0
8m(m2+5m+4) ≥0
i po obliczeniu wychodzi zly wynik niż w odp.
18 paź 09:04
Obywatel:
Ty kitajew doskonale wiesz że ty źle robisz przyjmując ten "etat" psychiatryczny
Kolaboracja z reżymowymi pajacami i prostytutkami z rtv,bezczelna inwigilacja internetu,
czynienie (przez korzystanie z technicznego uprzywilejowania)nienaturalnych wstrętów
zwykłym użytkownikom forum,małpizm zamiast matematyki ,usuwanie i blokowamie wpisów
itp. itd.,a z goridze w ogóle rzecz jasna nie ma co rozmawiać
18 paź 10:17
gsg: zamiast spamu wolalbym pomoc...
18 paź 10:29
Olgaaa: W= −9*(−1)−m*m=9−m
2
W
x=−4*(−1)−m*m=4−m
2
W
y=−9*m*(−4)*m=−9m+4m=−5m
Aby układ miał jedno rozwiązanie, to W ≠ 0, czyli
9 − m
2 ≠ 0
(3−m)(3+m)≠0
m≠3 m≠−3
| | Wx | | m2−4 | |
x= |
| =U{4−m2}= |
| |
| | W | | m2−9 | |
| | wy | | −5m | | 5m | |
y= |
| = |
| = |
| |
| | W | | 9−m2 | | m2−9 | |
x+y≥1
tu już sam możesz liczyć
18 paź 10:33
gsg: racja, nie zauwazylem, ze w 1 równaniu jest y,x a nie odwrotnie
18 paź 10:42