...
Karolina: I x−2 I −6 = 2−3 I x−2 I =
jak to rozwiązać...?
18 paź 00:20
18 paź 00:21
Karolina: możesz mi to wytłumaczyć jak poprzednio na przykładzie... ?
18 paź 00:22
Olgaaa: to możesz np. w przedziałach obliczyć
18 paź 00:23
Karolina: tylko jak się za to zabrać? ... tego nie wiem więc nie ruszę z miejsca...
18 paź 00:26
Olgaaa: najpierw w przedziale (−∞, 2), a potem w przedziale <2, +∞)
18 paź 00:30
jakubs: Najpierw to jakoś uporządkować trzeba.
|x−2|+3|x−2|=2+6
4|x−2|=8
|x−2|=2
x−2=2 lub x−2=−2
x=4 lub x=0
18 paź 00:31
Karolina: i co to już po zadaniu?
18 paź 00:32
pigor: ... , no chyba żartujesz
Ix−2I−6 = 2−3Ix−2I ⇔ 4|x−2|= 8 ⇔ itd.
18 paź 00:32
Olgaaa: w której jesteś klasie?
18 paź 00:33
jakubs: Tak ^^
18 paź 00:33
Karolina: tylko możesz mi wyjaśnić skąd te 4 ? ...
4|x−2|=8
18 paź 00:33
jakubs: 1*x+3*x=x+3x=4x gdzie x=|x−2|
18 paź 00:34
5-latek: Popatrz
przeniesmy wartosci bezwzgledne na lewo a wiadome na prawo
dostaniemy
|x−2|+3|x−2|= 2+6 teraz masz tak jesli |x−2|=

to 3|x−2|= 3*

To po dodaniu
dostaniemy cztery*
| | 4|x−2| | | 8 | |
czyli mamy 4|x−2|=8 dzielimy obie strony rownania przez 4 i mamy |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | |
|x−2|=2
A to juz sobie rozwiaz
18 paź 00:38
Karolina: dzięki 5 latek dobrze wyjaśniłeś mi . już teraz rozumiem. hehehehe

Wielkie dzięki
18 paź 12:18