dzielenie wielomianu
Das: witam
mam maly problem z dzieleniem wielomianu a mianowicie
x
4+x
3−10x
2−4x+24 = (x−2) (x
3+3x
2−4x−12) = (x−2)
2(x
2+5x+6)
i co teraz zrobić z tym x
2+5x+6?
jeżeli robię delte i obliczam miejsca zerowe to wychodzi
x1=−3
x2=−2
a jak robie przez schemat hornera wychodzi mi (dziele przez −2)
1x+3

Jak mam skonczyc to zadanie
Prosze o pomoc
18 paź 00:13
Das: te 1x+3 (wynik z dzielenia przez −2) mam przyrównać do zera i wyjdzie −3?
18 paź 00:14
Olgaaa: a przez co dzielisz ten wielomian?
18 paź 00:25
Das: (dziele przez −2)
18 paź 00:33
Olgaaa: ale jakie masz polecenie w zadaniu
18 paź 00:34
Olgaaa: Jeśli chodzi o sam wielomian x4+x3−10x2−4x+24 to nie dzieli się przez −2, tylko przez 2
18 paź 00:38
Das: rozloz podane wielomiany i wsp. rzeczywistych na czynniki nierozkladalne i okresl krotnosc ich
pierwiastkow
18 paź 00:39
Das: i tak też jest podzielony (x−2) czyli dziele przez 2 w schemacie homera
18 paź 00:39
Olgaaa: a więc jak dzielisz schematem hornera to:
1 1 −10 −4 24
2 x 2 6 −8 −24
1 3 −4 −12 0
(x−2)(x3+3x2−4x−12)=0
(x−2)[x2(x+3)−4(x+3)]=0
(x−2)(x2−4)(x+3)=0
(x−2)(x−2)(x+2)(x+3)=0
18 paź 00:43
Das: Czyli ja mam to dobrze zrobione czy nie? Z tego co widzę tak. Mam jedynie problem od momentu
otrzymania
x2+5x+6
Czyli po 2 dzieleniach.
Co mam z tym teraz zrobić? Wyliczyć delte i potem x1,x2 czy znowu schematem hornera?
1. Przy obliczaniu delty
x1=−3
x2=−2
2. Przy schemacie hornera (przy dzieleniu przez −2) wychodzi mi
(x+2)(1x+3)
Teoretycznie jak przyrównam (1x+3) do 0 to wyjdzie mi −3
I tutaj pytanie czy dobrze to zrobiłem?
18 paź 00:53
Olgaaa: To już jest obojętne. Możesz policzyć deltę albo hornerem. Jak już Ci wygodniej

Gdy przy obliczaniu delty wychodzą Ci pierwiastki, to zapisujesz to w postaci iloczynowej,
czyli będzie (x+3)(x+2). Przy schemacie hornera też Ci dobrze wychodzi.
18 paź 09:59