Obliczenie
Kasia: A jak rozwiązać tego typu zadanie : nie wiem czy dobrze myślę...
125 : (−1,4) −3,2 * (−114 ) + ( 223 ) 2 * p{3 3364
więc
57 * − 1410 * − 54 + 649 ... Dobrze obliczam... jeśli nie to proszę o
rady jak to zrobić...
17 paź 23:46
Kasia: jak to rozwiązać? ...
17 paź 23:57
5-latek: Kasiu zle
| | 2 | | 7 | | 4 | | 2 | | 7 | |
1 |
| = |
| i (−1,4)= (−1 |
| )=−(1 |
| )=− |
| |
| | 5 | | 5 | | 10 | | 5 | | 5 | |
Pierwsze masz dzielenie a wiemy z edzilenie to mnozenie przez odwrotnosc dzielnika
| | 7 | | 7 | | 7 | | 5 | |
wiec |
| : (− |
| )= |
| *(− |
| )= −1 (ulamki sie poskracaja ale zostaje ten (−) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 7 | |
| | 2 | | 1 | | 16 | | 1 | | 5 | |
nastepne (−3,2)= (−3 |
| =(−3 |
| = (− |
| ) i (−1 |
| = (− |
| |
| | 10 | | 5 | | 5 | | 4 | | 4 | |
| | 16 | | 5 | |
Teraz mamy mnozenie (− |
| *(− |
| )= 4 (po skroceniu ulamkow i wiemy tez ze (−)*(−)=+ |
| | 5 | | 4 | |
czyli mamy juz −1+4+
Teraz policz to 3 wyrazenie (nie wiem co tam piszse
18 paź 00:06
Janek191:
| | 225 | | 15 | |
√3 3364 = √ |
| = |
| |
| | 64 | | 8 | |
18 paź 06:22