wyznacz dlugość boków prostokąta, którego pole powierzchni jest największe
x: Dwa wierzchołki prostokąta należą do paraboli o równaniu f(x)= 1/4x2 , a dwa − do odcinka o
końcach A(−4,4) i B(4,4). Wyznacz długości boków prostokąta, którego pole powierzchni jest
największe.
17 paź 23:11
pigor: ..., z warunków zadania :
P(x)= 2x*(4−14x2)= − 12x3+8x i −4<x<4
i szukaj ekstremum przy pomocy pochodnej .
18 paź 00:25
x: ok, pochodna wyszła p'(x)= −3/2 x2 + 8, z tego wyliczyłam pierwiastki 43 √3 i −43
√3 i co mam zrobić dalej?
18 paź 19:46
pigor: ... to jest warunek konieczny ekstremum , dalej poczytaj
i określ warunek dostateczny dla minimum w (−4;4) ...i ja mam tyle .
18 paź 20:16
x: czyli co? mam podstawić do pochodnej te −4 i 4? kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi...
18 paź 20:25
x: wynik to 2 23 oraz 8√33
18 paź 20:34
pigor: ... nie mam zamiaru uczyć cię teorii znajdowania ekstremum
funkcji; powiem tylko to, że obliczyłeś miejsca zerowe pochodnej
i w x=43√3 masz wartość największą pola prostokąta o bokach długości :
dłuższy ma 2x= 2*43√3= 83√3, zaś krótszy ma 4−14x2=
= 4−14(43√3)2= 4− 14*169*3= 4−43= 2 23 .
18 paź 23:36
x: Juz dawno to policzylam i na nic sie zdaly Twoje beznadziejne wskazowki, jak masz w ten sposob
komus pomagac to lepiej tego nie rob, bo tylko wkurzasz swoim przemadrzaniem. Kazdy sie kiedys
uczy, dla ciebie to banal a dla mnie nie i chce sie w prosty sposob dowiedziec a nie jakimis
książkowymi regulkami ktore mi tu przepisales. Spi**alaj brzydki nerdzie rozwiazujacy w
sobotnie wieczory zadania z matmy
19 paź 09:06