matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć granicę ciągu
sylka:
oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
1+4+7+...+(3n−2)
a
n
=
2n
2
+1
12 lis 20:50
Basia:
Pomagam
13 lis 00:11
Basia:
W liczniku masz sumę ciągu o wyrazie ogólnym b
n
= 3n−2 Ciąg b
n
jest ciągiem arytmetycznym bo: b
n+1
−b
n
= 3(n+1)−2 − (3n−2) = 3n+3−2−3n+2 = 3 czyli b
1
= 1 r=3 stąd:
b
1
+b
n
1+3n−2
(3n−1)*n
3n
2
−n
Licznik = S
n
=
*n =
*n =
=
2
2
2
2
3n
2
−n
3n
2
−n
a
n
=
=
2(2n
2
+1)
4n
2
+2
3n
2
−n
lim
n→
∞
a
n
= lim
n→
∞
=
4n
2
+2
3−
1
n
3−0
lim
n→
∞
=
=
3
4
4+
2
n
2
4+0
13 lis 00:17