Monotonicznośc ciągu
roevs: Sprawdź czy ciąg jest monotoniczny czy ograniczony.
an=2n/n!
Sprawdzam monotoniczność ciągu:
an+1 − an = 2n+1/(n+1)! − 2n/n! = ... = 2n(1−n)/(n+1)!
I teraz tak: czy ciąg jest monotoniczny? Dla n ≥ 1, jeżeli wybierzemy 1 to będzie wartość
całości równa 0. A więc nie będzie ani an+1 − an < 0 ani an+1 − an > 0. Dla każdej
innej wartości n poza n=1 już będzie an+1 − an < 0. Czy w takim razie ciąg jest
monotoniczny czy nie?
No i jak teraz obliczyć granicę.
17 paź 21:36
Hurwitz: Chodzi o twierdzenie o zbieżności? Jeżeli tak, to monotoniczność ma być od pewnego n. U Ciebie
dla n>1 już jest OK.
17 paź 21:43
roevs: Definicja mówi, że dla każdego n∊N an+1 − an > 0 lub an+1 − an < 0, tak więc stąd
moja konsternacja czy jest monotoniczny, ale chyba (mogę się mylić) nie jest.
17 paź 21:47
Hurwitz: Jest nierosnący, więc....
17 paź 22:00
Hurwitz: Wracając do zbieżności: aby ciąg nierosnący był zbieżny musi być ograniczony od dołu. Masz
jakiś pomysł na takie ograniczenie: an > ?
17 paź 22:03
Hurwitz: Jak już pokażesz, że jest zbieżny, zauważ, że
Skoro a
n → a (tak oznaczam jego granicę), to również a
n+1 → a.
Przechodząc w powyższym równaniu do granicy z n→
∞ otrzymujesz:
a= 0 * a. Stąd lim a
n = a =0.
17 paź 22:06
roevs: Ciąg przez pierwsze dwa wyrazy jest stały, później dopiero malejący. A więc chyba nie jest
monotoniczny.
Co do granicy to faktycznie, tak to powinno wyglądać.
17 paź 22:18
roevs: Zwracam honor. Nierosnący to również monotoniczny.
17 paź 22:24
Hurwitz: Jeszcze raz: u Ciebie an+1−an≤0 więc jest nierosnący. Czyli jednak monotoniczny.
PS> Myślałem, że masz problem z tym zadaniem...
17 paź 22:25