Wyznacz współrzędne minimum i maksimum funkcji f(x). Pochodne, ekstrema
Sandra: Funkcja f(x)= −x3 + (a+1)x2 + 12x + b osiąga minimum w punkcie A i maksimum w punkcie B.
Wyznacz współrzędne tych punktów, wiedząc, że są one symetryczne względem początku układu
współrzędnych.
Obliczyłam pochodną z tej funkcji f'(x)=−3x2 + 2(a+1)x + 12 i z tego wyszła mi delta 4a2 + 8a
+ 148 i nie wiem co robić dalej...
17 paź 21:26
ICSP: skoro punkty A i B są symetryczne względem początku układu współrzędnych to suma odciętych tych
punktów wynosi 0, ale skoro punkty punkty A i B są ekstremami f(x) to odcięte tych punktów są
pierwiastkami pochodnej skąd mamy a+ 1 = 0 ⇒ a = −1
Dalej powinno być bez problemów
17 paź 21:30
Sandra: ok, funkcja mi się zredukowała do −3x2+12=0, z tego wyliczyłam dwa pierwiastki x = 2 i x=−2,
zarazem współrzędne x tych dwóch punktów, podstawiłam do f(x) i nie wiem co dalej zrobić z b ?
po podstawieniu mam współrzędne (−2, −16+b) i (2, 16+b)
17 paź 22:01
ICSP: skoro punkty A (xa , ya)i B(xb , yb) są symetryczne względem początku układu współrzędnych
to
f(xa) = − f(xb)
17 paź 22:06
anubas:
f(x) = −x3 + (a+1)x2 + 12x +b
A=(x0,y0) B=(−x0,−y0) (lub odwrotnie, okaże się na końcu)
f'(x)=−3x2 + 2(a+1)x + 12
Delta pochodnej musi być dodatnia, bo funkcja ma minimum i maximum, więc potrzebujemy dwóch
miejsc zerowych.
Po wyliczeniu delty wychodzi, że Δ>0 dla a∊R.
f'(x0) = 0 i f'(−x0) = 0, więc mamy układ równań:
0=−3x02 + 2(a+1)x0 + 12
0=−3x02 − 2(a+1)x0 + 12
Dodajemy oba równania, wychodzi x0=2 lub x0=−2.
Wyliczamy a, powinno wyjść a=−1.
Teraz podstawiamy x0 do funkcji:
f(2)=y0=16+b
f(−2)=−y0=−16+b
Widać, że b=0. Mamy już całą funkcję, więc pozostaje obliczyć jej wartość dla x=2 i x=−2.
Mniejsza z otrzymanych wartości to minimum, większa to maximum, pozostaje dopasować wartości
do punktów A i B.
10 sty 14:23