algebra
jerey: podane liczby zespolone zapisac w postaci trygonom.
1+cosα+isinα
w ksiazce mam to rozpisane tak:
| | α | | α | |
r=√(1+cosα)2+sin2α=√2(1+cosα)=2|cos |
| |=2cos |
| ok, do tej pory wiem , |
| | 2 | | 2 | |
wyprowadziłem sobie wzór na kąt połówkowy cosinusa, zapisałem w postaci
| | 1+cosα | | α | |
√4* |
| ⇒2*√1+cosα{2}⇒2cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz nie bardzo rozumiem:
| | α | | α | |
mam z=2cos |
| (cos |
| +isin{α}{2}) |
| | 2 | | 2 | |
skąd to wyrażenie w nawiasie?
wiem, ze postac trygonometryczna
z=r(cosφ+isinφ)
17 paź 20:53
Hurwitz: Pierwsze linijka r=... już wymaga założenia nt. α.
Jeżeli chodzi o Twoje pytanie: wymnóż − jak jest dobrze to wyjdzie. Wzory połówkowe się
przydadzą.
17 paź 20:57
Mila:
| | α | | α | | α | |
(1+cosα)=1+cos2 |
| −sin2 |
| =2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z=(1+cosα)+isinα⇔
| | α | | α | | α | |
z=2cos2 |
| +2sin |
| *cos |
| *i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos |
| *(cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 paź 21:05
jerey: dziekuje
17 paź 21:09
Mila:
17 paź 21:10
Hurwitz: Pamiętaj o pozostałych przypadkach, bo dla pewnych α wyrażenie
| | α | | α | | α | |
z=2cos |
| (cos |
| + i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nie jest postacią trygonometryczną liczby zespolonej.
17 paź 21:12
jerey: | | α | | α | | α | |
czyli powinienem założyc najpierw, ze z=2cos |
| (cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 paź 21:17
jerey: a poźniej to wykazać
17 paź 21:17
Hurwitz: | | α | |
Nie. Co będzie dla tych α, dla których cos |
| <0? Wtedy to co masz wyżej nie jest postacią |
| | 2 | |
trygonometryczną. Trzeba zaprząc do roboty wzory redukcyjne.
17 paź 21:31
jerey: juz wiem.
a propos zadanka, pod spodem pisze małą kursywą
| | π | |
kąt α spełnia nierówność 0<α< |
| |
| | 2 | |
przepraszam, nie doczytałem, teraz juz jasne. Dziekuje
17 paź 21:47
Mila:
Właśnie, na ogół, podany jest warunek w treści.
17 paź 21:55
#60;duch#62;: Wszystko gra.
17 paź 21:57
Hurwitz: To byłem ja (zmieniłem komputer i nie wpisałem nicka).
17 paź 21:58