funkcja kwadratowa, parametr
Kacperek : Witajcie, nie mam pomysłu jak zrobić takie zadanko:
Dana jest funkcja f(x)=|(x−p)
2 +2p|
Dla jakich argumentów równanie f(x)=6 ma dokładnie trzy rozwiązania?
Nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko o wskazówkę rozwiązania.
Pozdrówki
17 paź 20:27
===:
... dla jakich argumentów powiadasz ... a co to jest argument zapytam

−
17 paź 20:37
Kacperek : jeju, przepraszam, dla jakich wartości parametrów p*
17 paź 20:39
===:

... czy to pomoże? −
17 paź 20:56
Kacperek : Pomogło bardzo, dzięki

Jednak czy wyjaśnienie, że f(x)=6 musi przechodzić przez wierzchołek paraboli wystarczy na
maturze?
W sensie, że pod wartością bezwzględną jest wzór funkcji w postaci kanonicznej, który po
wyznaczeniu wartości bezwzględnej będzie przyjmować wykres taki, że jedyną możliwością prostej
jest prosta przechodząca przez wierzchołek paraboli (aby miała 3 rozwiązanka).
To im wystarczy?
17 paź 21:04
===:

albo to ...
17 paź 21:05
===:
... wyjaśnisz, że parabola jest "uśmiechnięta"
yw=−6 czyli 2p=6 p=3
17 paź 21:08
Kacperek : Wiadomo, reszta z wierzchołka paraboli, jednak niedowierzałem, że wystarczy wykresik
uproszczony pokazać.
Jeszcze raz dzięki
17 paź 21:15
5-latek: ===
ja tego nie rozumiem
Skoro mam taka funkcje f(x)=|(x−p)2+2p| wiem ze to jest postac kanoniczna ale przeksztalce
ja do postaci ogolnej |x2−2xp+p2+2p| to jak ja mam ztego narysowac wykres tej funkcji ?
17 paź 21:16
5-latek: ja wiem ze to co bedzie pod osia OX powedruje nad os
17 paź 21:26
5-latek: jesli ma normalne rownanie kwadratowe wmodule to wiem jak taki wykes narysowac
17 paź 22:07
Mila:
Z postaci kanonicznej odczytujesz:
yw=2p
|2p|=6
2p=6 lub 2p=−6
p=3 lub p=−3
Ponieważ parabola y=(x−p)2+2p jest skierowana do góry , to 2p jest najmniejszą wartością tej
funkcji, to jakie wybierasz rozwiązanie?
17 paź 22:21
5-latek: Po dlugim namysle wybieram p=−3 (najwyzej bedzie zle ) poniewaz wtedy funkca bez modulu bedzie
miala wierzcholek pod osia OX a w module popojdzie nad os OX
17 paź 22:35
Mila:
17 paź 22:37
Mila:
Dobrze, kolego.
p=−3
17 paź 22:38
5-latek: Ja to pozniej Milu przegyze i napisze jakie ostatecznie rowiazanie wybieram
17 paź 22:48
5-latek: A to tlumaczenie moje 22:35 jest dobre ?
17 paź 22:50
Mila:
W porządku, widać, że rozumiesz o co chodzi.
17 paź 22:55
5-latek: Dziekuje Ci
Milu 
Patrzylem teraz tez do ksiazki A. Ehrenfeucht i Stande z 1973r na funkcje kwadratowe i tam nie
ma nic na ten temat
17 paź 22:58