w
terry: Mam ustalić liczbę rozwiązań tego równania w zależności od parametrów a i b.
Wg mnie:
a ≠ b → 1 rozwiązanie
dalej nie wiem.
17 paź 20:04
Eta:
a=b=0 −−− nieskończenie wiele rozwiązań
a≠b≠0 −−− jedno rozwiązanie
a=b≠0 −−− brak rozwiązań
17 paź 20:08
Hurwitz: "a=b=0 −−− nieskończenie wiele rozwiązań" − skąd ten wniosek?
17 paź 20:29
Eta:
x*(a−b)=a+b) dla a=b=0 x*0=0 ⇒ 0=0 −−− nieskończenie wiele rozwiązań
17 paź 20:35
Eta:
@
Hurwitz .........sprawdzasz mnie
17 paź 20:36
Hurwitz: No tak, ale to jednak inne równanie. Dla a=b=0 z tego z 20:35 nie uzyskasz tego z 20:04.
17 paź 20:36
Hurwitz: Nie chodzi o to, że sprawdzam akurat Ciebie

Od czasu do czasu doskakuję do kompa i jak coś
zauważę to staram się pomóc.
17 paź 20:37
terry: Dlaczego muszę mnożyć to przez mianownik? Nie mogę sobie podstawiać do ułamka tak jak podałem?
Chociaż wtedy zawsze wychodzi, że jest 1 rozwiązanie...
17 paź 22:50