zz
abc: Pochodne wzory − czym różnic się C od a? Czy C to po prostu niezmienna stała (funkcja) a 'a' to
jakakolwiek liczba w funkcji?
17 paź 19:27
17 paź 19:35
5-latek: No to popatrz na te wzory i zastanow sie sam
17 paź 19:37
abc: myślę, że tak jest ale szukam tu potwierdzenia bo już mnie nie raz własna głupota zaskoczyła
17 paź 19:40
5-latek: no to napisz pochodna tego f(x)= 3x
32x
2−5
17 paź 19:43
5-latek: ma byc f(x)=3x3+2x2−5
17 paź 19:43
abc: −5/x2
17 paź 19:47
5-latek: No dobrze to drugie
| | −5 | |
Ale przeciez 5 to stala wiec dlaczego napisales f'(x)= |
| ? |
| | x2 | |
17 paź 19:51
abc: Bo jest w funkcji, ale jak stała będzie bez x czyli y zawsze będzie taki sam to wtedy wstawiamy
0 ja tak to rozumiem
17 paź 19:53
5-latek: Musze wyjsc teraz .
tak napisane dlatego ze to jest wzor podstawowy .
Natomiast przy liczeniu 1 pochodnej −5 traktujemy jak stala
czyli f'(x)=(3x3)'+(2x2)'−(5)' tutaj korzystamy z ewzoru na sume i roznice pochodnych
17 paź 19:55
daras: najlepeij napisz do e−Trapeza
17 paź 21:50